Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Η ιστορία του Ελληνικού αυτοκινήτου

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Επειδή ακούγεται συχνά και από πολλούς, ότι στην Ελλάδα δεν μπορούμε να φτιάξουμε, ούτε ξυραφάκια, άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυο και στην βιβλιοθήκη μου, για το τι έχει γίνει από το 1920 έως και τώρα.  Ενημερωτικά και για λόγους αρχής, στοιχεία και φωτογραφίες που κατέβηκαν από το διαδίκτυο, δεν υφίστατο αναγραφή απαγόρευσης χρήσης.


Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο (καταγεγραμμένο) Ελληνικό αυτοκίνητο.



                                                                     THEOLOGOU
Ο Νίκος Θεολόγου, μηχανικός αυτοκινήτων στην Αμερική (που βρίσκεται εκεί σαν μετανάστης), επιστρέφει στην Ελλάδα και δημιουργεί την εταιρεία του.
Μεταξύ 1918 και 1920, σχεδιάζει και κατασκευάζει ένα ελαφρύ όχημα, που χρησιμοποιεί κινητήρα μοτοσυκλέτας τύπου PIERCE 750cc.  Ταυτόχρονα αρχίζει την εισαγωγή σασί από FORD του 1920 και ξεκινά την κατασκευή φορτηγών και λεωφορείων.
Στα μέσα της δεκαετίας του '20 αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από τους «ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ» στην Αθήνα και την «BOUHAGIER» στην Πάτρα, που επίσης κατασκευάζουν φορτηγά και λεωφορεία και μη αντέχοντας κλείνει.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

BUSINESS STORIES: ΕΨΑ -ΜΙΑ ΒΟΛΙΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ


Υπάρχουν λοιπόν αρκετά ονόματα που σημάδεψαν την εξέλιξη της περιοχής του Βόλου και έγιναν συνώνυμα της οικονομικής ιστορίας της πόλης σε διάφορες περιόδους του περασμένου αιώνα. Η οικογένεια Κοσμαδόπουλου, πηλιορείτικης καταγωγής, ανήκει σ' αυτή την κατηγορία: από το 1885 ως και καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια του Μεσοπολέμου αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή της οικονομικής ζωής της πόλης. Ο Δημ. Κοσμαδόπουλος έχει αποκληθεί «οικονομικός πατήρ» του Βόλου. Ακόμη και σήμερα, στην αυγή του 21ου αιώνα, τα «σημάδια» της μεσοπολεμικής δραστηριότητας της οικογένειας παραμένουν αποτυπωμένα στη βιομηχανία του Βόλου.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

 Συνηθισμένοι στην παντοκρατορία κάποιων ετικετών, είπαμε σήμερα να σας τρατάρουμε κάτι όχι μόνο δροσιστικό αλλά και ελληνικό. Μια βόλτα στα ελληνικά αναψυκτικά, αυτά που δεν μοστράρουν φάτσα-κάρτα στα επώνυμα ράφια αλλά επιμένουν στην ποιότητα, στην εντοπιότητα, στη γνησιότητα της γεύσης και στην ατομική επιχειρηματική προσπάθεια. Κάποια από αυτά έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τις δαγκάνες των κυρίαρχων της αγοράς και να σταθούν επάξια αλλά και ανταγωνιστικά δίπλα στις φιρμάτες ετικέτες των αναψυκτικών.



Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

BUSINESS STORIES: spitogatos.gr

Θα μπορούσαν να είχαν τη δική τους μπάντα, παρόλο που η καλλιτεχνική τους φλέβα θα δημιουργούσε μουσική παραφωνία! Για καλή τους τύχη, αψήφησαν τα αταίριαστα μουσικά τους ακούσματα -σαξόφωνο ο ένας, μπαγλαμά ο άλλος και βιολί ο τρίτος-, γεφύρωσαν τις διαφορές τους και κατάφεραν μια ερασιτεχνική ενασχόληση που ξεκίνησε με κέντρο επιχει-ρήσεων την Ελλάδα, την Αγγλία και την Ολλανδία να υπερπηδήσει τον τεχνολογικό μεσαίωνα της χώρας μας και να γεννήσει το Νο 1 website στην Ελλάδα στον κλάδο του realestate.