Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΩΝ SUPERMARKET ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

«Γιατί όταν ερχόμαστε ως τουρίστες στην Ελλάδα δεν βρίσκουμε τέτοιο μέλι;» είχαν ρωτήσει τον γεωπόνο Μανώλη Στεφανάκη από το Ηράκλειο, παραγωγό του «Μελίγυρις», εκπρόσωποι της γερμανικής αλυσίδας βιολογικών προϊόντων Vollkorner. Το ερώτημα τέθηκε καθόσον συζητούσαν την τοποθέτησή του στα ράφια των καταστημάτων τους στο Μόναχο. Οπερ και εγένετο. Οι Γερμανοί φρόντισαν το «Μελίγυρις» να καλύψει 2.200 χιλιόμετρα από το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου μέχρι την πρωτεύουσα της Βαυαρίας και την αλυσίδα Vollkorner. Σύντομα άρχισε να πωλείται και στην αλυσίδα υψηλής γαστρονομίας Κafer.





Την ίδια απόσταση θα καλύψει τα Χριστούγεννα ο παραγωγός του για να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις γευσιγνωσίας της Vollkorner. «Το όπλο μας όχι μόνο όσον φορά το μέλι αλλά όλα τα αγροτικά προϊόντα είναι η ποιότητα. Σε αυτήν πρέπει να δώσουμε έμφαση» λέει ο κ. Στεφανάκης. Ποιο είναι το δικό του μυστικό; Η ανάμειξη διαφόρων ποικιλιών μελιού και η διαδικασία παραγωγής- παράγεται όπως και στην εποχή του παππού του, το 1920. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο ριζοσπαστικό από το να αφήσεις τη φύση και τα μελίσσια, χωρίς να παρεμβαίνεις, να κάνουν τη δουλειά τους» υποστηρίζει ο ίδιος ο οποίος έχει μεγαλώσει ανάμεσα στα μελίσσια, αφού η παραγωγή μελιού είναι οικογενειακή υπόθεση. Εχει περάσει από τον παππού του στον πατέρα του και αργότερα στον ίδιο.



Αφού εντόπισε τις ορεινές περιοχές του Ηρακλείου που δίνουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά στα ενδημικά φαρμακευτικά βότανα, εγκατέστησε εκεί τα μελίσσια του και παράγει σήμερα μέλι από αγριοβότανα: ασπρόθυμο, ερείκη, φασκομηλιά, έβενο, μαλοτήρα, θυμάρι. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη. Ο ασπρόθυμος, για παράδειγμα, φυτρώνει σε υψόμετρο άνω των 1.500 στα όρη της Κρήτης, το αγριοβότανο ερείκη ανθίζει το φθινόπωρο. «Οι ουσίες του αγριοβότανου στο μέλι είναι πολλαπλάσιες από εκείνες που παίρνει κανείς από το αφέψημα» εξηγεί.



Στα μελίσσια του ο 43χρονος γεωπόνος- αποφοίτησε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- εφαρμόζει τις αρχές της οργανικής καλλιέργειας. Κατάφερε δε να πιστοποιήσει τη βιολογική μελισσουργία. Οι εγκαταστάσεις της είναι πιστοποιημένες από την ΤUV Ελλάς και η μονάδα του διαθέτει εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου πιστοποιημένο με ΙSΟ 9001. Θεωρεί πάντως ότι θα πρέπει να θεσπιστεί κατηγορία «ευγενών ή φαρμακευτικών βοτάνων» για να μην μπορεί «το κινεζικό μέλι να γεμίζει τους «αμφορείς» που πωλούνται στα τουριστικά μαγαζιά».



Εκτός όμως από τη δική του παραγωγή, ο κ. Στεφανάκης συνεργάζεται με ομάδα παραγωγών της περιοχής του, στη βάση της συμβολαιακής μελισσοκομίας. Οι μελισσοκόμοι ακολουθούν τα στάνταρ που θέτει η επιχείρηση και έχουν την υποστήριξη καθώς και τον έλεγχο του ιδιοκτήτη της. Πάντως, το ταξίδι του «Μελίγυρις» εκτός συνόρων αναμένεται να επεκταθεί σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου